Openluchttentoonstellingen

Konnektor initieert in het Koppelingsgebied een platform voor openluchttentoonstellingen. Het grid met beukenstammen centraal in het gebied wordt er tijdelijk omgedoopt tot scenografie. Kunstenaars betrokken bij Konnektor, alsook initiatieven uit de buurt presenteren er hun werk in relatie tot de omgeving. Iedere 2 maand krijgt de openluchttentoonstelling een nieuwe invulling.

Het Koppelingsgebied te Langerbrugge-Zuid situeert zich ten zuidoosten van de dorpskern van Langerbrugge en ligt op de linkeroever van het kanaal Gent-Terneuzen. Het parkgebied is vlot met de fiets bereiken via de nieuwe doorgaande fietsverbinding die de Gentweg verbindt met de Doornzeelsestraat. De locatie van de tentoonstelling bevindt zich in de nabijheid van de Grovermansdreef.


Tussen/Pool – Simen Lambrecht
januari – februari 2021

Simen Lambrecht werkte tijdens zijn zomerresidentie aan het fotografisch beeldonderzoek, Tussen/Pool. Hij portretteerde met een architecturale blik de geschiedenis en het heden van Kerkbrugge-Langerbrugge. Simen ging met een zelfgemaakte pinhole camera aan het werk in de elektriciteitscentrale. Hij maakte er beelden van de ruimte, het licht en het lijnenspel. In contrast hiermee portretteerde hij enkele buurtbewoners. Elk detail – van rimpels tot lachkuiltjes, een gescheurd hemd of werkhanden – werd in beeld gebracht.

In de tentoonstelling, Tussen/Pool laat hij deze beelden met elkaar dialogeren en gaat hij op zoek naar overeenkomstige patronen. Het is zijn manier om terug een menselijke factor te injecteren in een gebouw dat door zijn ruïne-status van alle menselijkheid is ontdaan.

PYLON WALKS – Dienst Der Gedroomde Gewesten
maart – april 2021

Een delegatie van het collectief Dienst der Gedroomde Gewesten liet zich tijdens hun zomerresidentie inspireren door de ingrijpende aanwezigheid van elektriciteit in het landschap. Als leidraad van hun onderzoek waagde de Dienst zich aan Pylon Walking – wandeltochten bepaald door de lijnen in de omgeving: de immer aanwezige zwevende kabels die de talloze hoogspanningsmasten met elkaar verbinden. Met als startpunt het hoogspanningsnet dat vertrekt aan het substation in de Burggravenlaan, doorkruisten ze de buurt, het natuur- en industriegebied. Die hoogspanningsmasten volgen echter niet het pad van de mens, de auto, noch de natuur. De hoogspanning kent zijn eigen wegennet, dwars door weilanden, natuurgebieden en zelfs voortuinen.

Het wandelend onderzoek omvatte vier tochten die in verschillende media werden gedocumenteerd. Het veldwerk mondde uit in PYLON WALKS: een soundscape, publicatie en een tentoonstelling waarin ze de overheersende infrastructuur van elektriciteit in dit bijzondere landschap trachtten te vertalen.

Site/side-seeing in Langerbrugge – OBRA|BAKEN & Reinout Dewulf
mei – juni 2021

Tijdens verschillende OBRA|BAKEN Ateliers nam Konnektor-resident, Reinout Dewulf de rol op van ‘taxichauffeur’, en ontdekte hij samen met de gasten de omgeving vanop een elektrische sidecar-fiets. De copiloten, met een wegwerpcamera in de hand, bepaalden de routes van deze dwaaltochten. Van hen werd enkel gevraagd om beelden te nemen van alles wat ze mooi of interessant vonden. Ook Tom Van Dorpe, vrijwilliger bij OBRA|BAKEN en begeleider van de ateliers, vergezelde alle fietstochten en kreeg een wegwerpcamera in de hand.

Deze analoge beelden werden ontwikkeld en uiteindelijk samengebracht tijdens een finaal atelier. Collectief werd er gebouwd aan de groepstentoonstelling, Site/side-seeing in Langerbrugge: de beelden werden geherkadreerd, tot collages verwerkt en democratisch geselecteerd. Het resultaat werd een unieke kijk op Kerkbrugge-Langebrugge, een groepsportret vanuit 11 blikken op het landschap, de inwoners en alles wat er beweegt.

ON THE GO! – GO! Kunstenacademie Evergem
juli – augustus 2021

Vaste bondgenoot uit de buurt, GO! Kunstenacademie Evergem sloot hun creatief jaar af met de groepstentoonstelling, ON THE GO!. Samen gaven de studenten van de 4e graad Schilderkunst en Tekenkunst een antwoord op een sluimerend verlangen… Blijkbaar hunkeren we massaal naar ruimte, rust en het ongerepte. En willen we ontsnappen aan het ritme van alledag. ON THE GO! geeft een inkijk in gedachten over onderweg zijn, wildness, natuur,… Hoe maak je van iets banaals iets verontrustend, humoristisch of dromerig? De tentoonstelling bundelde verschillende interpretaties en afspiegelingen rondom landschappen, het onzichtbare alledaagse en de kracht van het onvatbare.

Mission Dhuicque – Edwin Stolk
september – november 2021

Ontdek het verbeeldingsplan Mission Dhuicque, een verzameling aan onderzoeksmateriaal en prikkelende beelden samengebracht door kunstenaar Edwin Stolk. Geïnspireerd op gesprekken die Edwin had met verschillende betrokkenen in dit gebied over de herbestemming van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge tracht hij met deze tentoonstelling de bestaande werkelijkheid anders te verbeelden. Door samen te werken probeert hij de mogelijkheid te creëren om op een andere manier na te denken over de vragen die spelen in de buurt.