Mission Dhuicque

Edwin Stolk

Met het verbeeldingsplan Mission Dhuicque wil kunstenaar Edwin Stolk verder gaan waar architect-fotograaf Eugène Dhuicque was gestopt. Eugène Dhuicque was de architect van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge (1913) en de nabijgelegen tuinwijk Herryville (1928) in Langerbrugge. De centrale van Langerbrugge wordt vandaag officieel gezien als een belangrijk gebouw in zijn oeuvre.

Ten tijde van de stellingenoorlog in West-Vlaanderen (1914-1918) kreeg Dhuicque van de Belgische regering de leiding over een missie om het bedreigde erfgoed te inventariseren, fotograferen en zoveel mogelijk in veiligheid te brengen. Deze opdracht werd destijds ook wel Mission Dhuicque genoemd. Gedurende de rest van zijn leven bleef hij een actief pleitbezorger voor de vakkundige restauratie van erfgoed en het zorgvuldige beheer ervan. Terwijl de elektriciteitscentrale van Langerbrugge officieel is aangemerkt als beschermd erfgoed (2013) zijn omstanders al jaren getuige van het verval van dit industrieel icoon. Door Mission Dhuicque nieuw leven in te blazen wil Edwin proberen om de rol van deze (stille) getuigen en hun relatie met het gebouw centraal te stellen.

Roger De Maertelaere, de voormalige conservator van het Energeia Museum (gevestigd in de elektriciteitscentrale tussen 1986 – 2000), noemde in een gesprek met Edwin de elektriciteitscentrale van Langerbrugge trots de ‘IJzeren Kathedraal’. Daar hoort volgens Edwin een indrukwekkend altaarstuk bij: Mission Dhuicque. Een landschappelijke triptiek in drie delen die in dienst staan van een gesprek over de maatschappelijke vraagstukken die hier spelen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de realisatie van het middenpaneel: Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge met als doel dit samen met u te kunnen ervaren in november, tijdens het Lichtfestival van Gent.

Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

De titel, Stelling 2- Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge is geïnspireerd op het schilderij van de Meetjeslandse schilder Karel De Bondt (1888–1974) met de titel: Vue de la Lys à Laethem-Saint-Martin au coucher de soleil / Uitzicht op de Leie in Sint-Martens-Latem bij zonsondergang (1921). Waar de elektriciteitscentrale van Langerbrugge eens de Gentse stadsverlichting mogelijk maakte en daarmee het duister voorgoed doorbrak, wil Edwin met een geëngageerd kunstwerk het gebouw tentoonstellen in het natuurlijke licht van de zon.

Tijdens het Lichtfestival, van woensdag 10 november tot en met zondag 14 november, worden er 500 stoelen geplaatst aan de voet van de elektriciteitscentrale geplaatst. Bij zonsopkomst en/of zonsondergang nodigen we iedereen uit om in stilte naar de elektriciteitscentrale te komen kijken. Tijdens deze actie worden de toeschouwers zichtbare getuigen en onderzoeken we samen wat dat in deze context betekent.

Om het erfgoed ook online met u te vieren is Edwin op zoek naar beeldmateriaal van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.
Stuur een mailtje naar missiondhuicque@konnektor.be.


Benieuwd naar Mission Dhuicque? In aanloop naar de uitvoering van Stelling 2 –Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge organiseren we enkele momenten om het project te leren kennen en in de kijker te zetten.

Infomoment: op zondag 12 september is Edwin te vinden op de rommel- en ambiance markt van Buurt’punt Den Hannekesnest om meer te vertellen over Mission Dhuicque en je vragen te beantwoorden.

Openluchttentoonstelling: van woensdag 15 september t.e.m. maandag 15 november deelt Edwin beeldmateriaal uit zijn onderzoek in een openluchttentoonstelling in het Koppelingsgebied te Langerbrugge-Zuid.

De toekomst van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge: op zaterdag 23 oktober wordt Mission Dhuicque gepresenteerd in een debat in Buurt’punt Den Hannekesnest.

Stelling 2 – Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge: van woensdag 10 november t.e.m. zondag 14 november nodigt Edwin iedereen uit getuige te worden bij zonsopkomst en/of zonsondergang met uitzicht op de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.


Meer informatie over Mission Dhuicque vind je op de website van Edwin. Via Facebook en Instagram blijf je op de hoogte van de laatste updates en het verloop van het project.

Stelling 1 – Uitzicht op Kronos Europe NV
Stelling 2 – Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge
Stelling 3 – Uitzicht op een voormalige vliegasstortplaats van de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge
Schilderij van Karel De Bondt (1888–1974): Vue de la Lys à Laethem-Saint-Martin au coucher de soleil / Uitzicht op de Leie in Sint-Martens-Latem bij zonsondergang, 1921