Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge

10.11  -  14.11

Dit geëngageerde lichtkunstwerk neemt je mee naar de bron van de Gentse stadsverlichting en is onderdeel van het off-parcours van Lichtfestival Gent (10 – 14 november) 

Op een terrein aan de voet van dit industrieel icoon initieert kunstenaar Edwin Stolk dagelijks een collectief bezinningsmoment tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Hij vraagt hiermee aandacht voor het erfgoed en reflecteert tegelijkertijd over de ecologische uitdagingen waar we voor staan.

De elektriciteitscentrale van Langerbrugge stond een eeuw lang ten dienste van de stedelijke ontwikkeling en de oprukkende industrialisatie in de Gentse haven. De lokale woongemeenschap vond werk bij de centrale en leerde leven met de nadelige gevolgen van de industrie. Zij schreven samen geschiedenis maar zien vandaag hun monument tot een ruïne verglijden. 

Door het aanbieden van vijfhonderd zitplaatsen met zicht op de ‘IJzeren Kathedraal’ wil Stolk niet alleen een sacraal eerbetoon brengen aan het gebouw en zijn geschiedenis. Hij verwijst hiermee ook naar het groepsrisico dat in het gebied van kracht is. Omgeven door zware industrie ontstaat een indrukwekkende setting waarin hij het publiek uitnodigt als stille getuigen van de situatie. 

Nu we vandaag geconfronteerd worden met klimaatverandering zou je haast geen meer symbolische plek kunnen bedenken om even tot stilstand te komen. Aan de vooravond van een nieuw energietransitie-tijdperk, komen we samen op de plaats waar in 1913 “Het Nieuwe Licht” werd opgewekt. In het natuurlijke licht van de opkomende en de ondergaande zon slaat de kunstenaar hier een brug tussen verleden, heden en toekomst. 

Eugène Dhuicque, de architect van de centrale, was een groot bewonderaar van kunstcriticus John Ruskin en zijn visie op de ruïne als drager van betekenis. Deze uitspraak van Ruskin vat het even toepasselijk als hoopvol samen:‘Let every dawn of morning be to you as the beginning of life, and every setting sun be to you as its close.’uit The Two Paths


Praktische informatie over Uitzicht op de Elektriciteitscentrale van Langerbrugge, van woensdag 10 t.e.m. zondag 14 november.

Zonsopkomst: terrein open tussen 07:30 en 08:30, zon gaat op rond 08:00.

Zonsondergang: terrein open tussen 16:30 en 17:30, de zon gaat onder rond 17:00.

Locatie: het betreft een braakliggend terrein vlakbij Gentweg 18, 9940 Evergem, België. Op deze kaart vind je de exacte locatie terug.

Parking auto: kom je uit Gent of Zelzate? Rij via de Langerbruggekaai en neem de afslag naar de Meersgatstraat. Rij door tot aan de parkeerplaats.

Kom je uit Evergem? Gebruik de parkeerplaats aan de Grovermanslaan.

Parking fiets: de fiets kun je parkeren langs het hek bij de Gentweg. 

Kledingadvies: draag warme kleding, stevige schoenen of laarzen en zorg voor een regenjas bij slecht weer.

Het terrein is onverhard en met ruw gras bedekt. Afhankelijk van het weer is het moeilijk rolstoeltoegankelijk. We adviseren een assitent om op voorhand een inschatting te komen maken. We verontschuldigen ons voor het ongemak.


Met dank aan: Engie en Rent2Party.

Volg Mission Dhuicque via Facebook en Instagram. Meer informatie vind je op de website van Edwin.