Lezing & Debat: De toekomst van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge

23.10

De lezing en het debat De toekomst van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge gaat door op zaterdag 23 oktober om 20:00 in Buurt’punt Den Hannekesnest, i.h.k.v. het project Mission Dhuicque door Edwin Stolk.

Deze avond staat in het teken van een gesprek over het behoud en de herbestemming van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge. Waar in de volksmond wordt gesproken over de centrale van Langerbrugge is het opmerkelijk dat vandaag de Stad Gent aan tafel zit om over de herbestemming te praten. Vroeger liepen de werknemers vanuit het dorp naar hun werk, vandaag staat daar een hek.

De mensen uit Langerbrugge en omgeving gaven hun arbeidskracht aan deze centrale en leerden leven met de nadelige gevolgen van deze industrie. Zo schreven ze geschiedenis. Inmiddels kijken de bewoners al jaren naar de teloorgang van dit industrieel icoon. Er werd een mooi park aangelegd maar deze biedt vandaag een gehavend ‘uitzicht op de centrale’. Het Energeia Museum staat in stilte te verstoffen. Nu de ‘ijzeren kathedraal’ om een nieuwe bestemming vraagt wordt het hoog tijd om dit moment aan te grijpen als nieuwe energie voor de toekomst van Langerbrugge! Een plaats waar ook veel Gentenaren vandaag een thuis vinden en het wonen steeds belangrijker wordt.

Op deze bijzondere bijeenkomst in Buurt’punt Den Hannekesnest proberen we o.a. experts uit te nodigen van de instanties die betrokken zijn bij de herbestemming van het erfgoed. Het doel van deze avond is om op een laagdrempelige manier kennis met u te delen en samen antwoorden te vinden op de urgente vragen die hier leven. Goed beheer van erfgoed begint met duidelijke communicatie en haar slagingskans is in grote mate afhankelijk van een betrokken gemeenschap. Uw aanwezigheid bij deze avond maakt het verschil! 


Het programma:
—-
20:00 Korte inleiding van kunstenaar Edwin Stolk

20:10 Patrick Viaene geeft voorbeelden van herbestemmingsprojecten die wel en niet slaagden.

“Patrick Viaene studeerde kunstgeschiedenis en oudheidkunde aan de Universiteit Gent. Hij was een van de pioniers die de industriële archeologie in Vlaanderen op de kaart zetten. Hij is in Vlaanderen en Brussel een vurig pleitbezorger voor zinvolle herbestemmingsprojecten van industrieel erfgoed. Hij ijvert voor meer erkenning van de industriële cultuur in het algemeen en het doorbreken van hardnekkige barrières tussen enerzijds de domeinen technologie, industrie, economie en anderzijds de kunst en cultuurwereld.”


20:30 Joeri Januarius: ‘Wat een kolenwasserij uit Beringen kan betekenen voor de toekomst van de elektriciteitscentrale in Langerbrugge’

“Joeri Januarius is doctor in de Geschiedenis (Vrije Universiteit Brussel) en gediplomeerde in de journalistiek (Erasmus Hogeschool Brussel). Sinds februari 2015 is hij coördinator van ETWIE. In die hoedanigheid is Joeri betrokken bij projecten die georganiseerd worden rond de kolenwasserij in Beringen en komt hij vertellen over de parallellen die hij ziet tussen deze site en de elektriciteitscentrale van Langerbrugge.”

20:50 – 21:00 pauze

21:00 Edwin Stolk geeft aan de hand van voorbeelden inzicht in zijn onderzoek naar het erfgoed van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge en gesprekken die hij voerde met bewoners en instanties.

21:30 Meer dan 16 mensen die betrokken zijn bij de herbestemming van de elektriciteitscentrale of bevoegd zijn om hierover in het openbaar te spreken werden uitgenodigd voor dit debat. Zoals onder andere: Miss Miyagi die onlangs advies hebben uitgegeven over een mogelijke herbestemming van de centrale en de algemeen directeur van de Stad Gent, beiden gingen jammergenoeg niet in op de uitnodiging. Sven Roegiers, schepen van o.a. Ruimtelijke ordening, Milieu, Omgeving en Wonen van de Gemeente Evergem, heeft toegezegd deel te nemen aan dit gesprek. Ook willen wij hier de mogelijkheid creëren voor het publiek om vragen te stellen.

22:00 Einde van de avond.

Vragen, tips of suggesties kunt u alvast sturen naar: missiondhuicque@konnektor.be

Volg Mission Dhuicque via Facebook en Instagram. Meer informatie vind je op de website van Edwin.


Jouw bezoek aan De toekomst van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge:

Locatie: Buurt’punt Den Hannekesnest – Burggravenlaan 7 te Langerbrugge.

Ontdek deze dag meer Konnektor-activiteiten:
Openluchttentoonstelling Mission Dhuicque in het Koppelingsgebied te Langerbrugge-Zuid.
De Ijzeren Boomgaard – filmscreening in Buurt’punt Den Hannekesnest.
Toonmoment Collectieve Conversatie in Buurt’punt Den Hannekesnest.