Werkzaamheden der Maand

Pieter-Jan Verheyen & Mats Wosky

De voormalige wielerpiste, de velodroom in het Koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid was jarenlang de uitvalsbasis voor sportieve werknemers van de elektriciteitscentrale. Echter tijdens de oorlogsjaren deed deze plek door voedselschaarste tijdelijk dienst als lokale moestuin voor de buurt. In het project Werkzaamheden der Maand duiken kunstenaars, Pieter-Jan Verheyen en Mats Wosky samen in dit stukje geschiedenis. Ze onderzoeken de linken tussen immaterieel erfgoed en actuele korte keten-landbouwethiek, anekdotes over tuinieren, de impact van bodemvervuiling en de sociale waarde van volkstuintjes.

Deze zomer vestigen Mats en Pieter-Jan zich in Langerbrugge. Tijdens hun verblijf bereiden ze verschillende acties op de velodroom voor. Met deze interventies wordt de voormalige moestuin opnieuw ruimtelijk geactiveerd in het heden. Wat kan deze iconische plek van verbondenheid vandaag en morgen betekenen? Ze zijn alvast benieuwd naar jouw suggesties en deelname.

Als aankondiging voor het project verspreiden ze zaadzakjes in de buurt als knipoog naar het verleden van de piste als volksmoestuin. Wie info, verhalen of beelden met hen wil delen kan ze van maandag 28 juni t.e.m. zondag 4 juli, en van maandag 16 augustus t.e.m. zondag 12 september treffen in de werkplek van Konnektor, Burggravenlaan 12, 9040 Kerkbrugge-Langerbrugge.

Pieter-Jan en Mats zijn actief op zoek naar bronnen, verhalen en beelden over de geschiedenis van de velodroom. Kan jij helpen? Stuur een mailtje naar: velodroom@konnektor.be.


Op zondag 12 september nodigen Mats & Pieter-Jan je uit voor Plechtige heropening van de velodroom te Langerbrugge, de her-activatie van de voormalige velodroom in samenwerking met verschillende kunstenaars en buurtbewoners dat zal uitmonden tot volksfeest. Welkom!