Grondtoestand

Pim Cornelussen

Grondtoestand is een audiowandeling van kunstenaar Pim Cornelussen ontstaan uit een onderzoek naar de rol en geschiedenis van energie. Energie is van alle tijden. Het was er voordat wij er waren, voordat de aarde er was, voordat de melkweg ontstond. Helemaal in het allereerste begin knalde het samen met tijd, ruimte en materie uit elkaar. Maar hoe komen we van deze oerknal naar onze nooit aflatende energiebehoefte?

Alle weerstand kan worden overwonnen door energie.
– Alexander von Humboldt

Grondtoestand leid je door door het koppelingsgebied van Langerbrugge. Dit gebied was ooit onderdeel van de elektriciteitscentrale van Langerbrugge, dat licht bracht aan de wijde omgeving. Als één van de belangrijkste energieleveranciers van het land maakte het deel uit van een kringloop die tot op de dag van vandaag bestaat. Het was verbonden met de koolmijnen in Wallonië en de Verenigde Staten, het fabriceren van papier en bakkersgist in de haven, het oplichten van straten in Gent en Lochristi en de langzame opmars van elektriciteit in huishoudens. Nu maakt het als park deel uit van een andere kringloop.

Tijdens de wandeling worden deze kringlopen in kaart gebracht en word je op een speelse manier verleid om je eigen relatie tot energie te onderzoeken. Met een kaartenboekje in de hand en een koptelefoon over je oren volg je de netwerken en hoe het ene het andere mogelijk maakt. Want maak je niet altijd deel uit van een groter geheel, ook zonder dat je dat weet?

Benieuwd naar het energie-verhaal in de periferie? Meer informatie over de audio-wandeling vind je hier.

Concept en uitvoering: Pim Cornelussen
Stemmen: Bert Gommers, Camille Nigebel, Mark de Schrijver, Amaia Vael, Manjula Verledens, Pim Cornelussen
Opnames: Pieter-Jan van den Berghe
Muziek: NASA 
Met dank aan: OBRA|BAKEN, GO Kunstacademie Evergem en de Nederlandse Ambassade